Waar komt de XCO-Trainer® vandaan?

De XCO-Trainer® is niet zomaar uit de lucht komen vallen, aan de rode buis zit een hele geschiedenis vast met als oorsprong de fysiotherapie. De ‘Willie Wortel’ achter dit trainingsapparaat is de 52-jarige fysio- en manueel therapeut Jan Hermans.

Voor het ontstaan van de XCO-Trainer® gaan we terug naar 1988. Jan:
“Toen werd ik door de Rotterdamse honkbal club Neptunes gevraagd om de pitchers extra te trainen. Voor pitchers is een sterke arm belangrijk. Ik ging aan de slag met losse gewichtjes. Daarnaast wist ik uit eigen ervaring dat als er problemen zijn aan het bewegingsapparaat, dat in veel gevallen met het bindweefsel te maken heeft. Het bindweefsel zit als een soort netje om een spier heen.

Ik ging op zoek naar een manier die diepere delen, dat netje, aandacht te geven. Na lang zoeken kwam ik op het idee van een bewegende massa. Als je een buis met bewegend spul erin boven je hoofd beweegt, voel je een klik wanneer de massa doorzwiept. De spier wordt 'getriggerd' en extra opgerekt.

Ik ging aan de slag met een PVC-buis en die is in de loop der jaren gevuld geweest met van alles en nog wat, van spijkers en macaroni tot zand. Ik bleef dingen uitproberen tot ik tegen het grit aanliep, een soort scherven. Zo is de XCO-Trainer ontstaan en in 2003 is de buis zelfs uitvinding van het jaar geworden. Nu wordt de XCO-Trainer® gebruikt in de sportwereld én fysiotherapie!”

Jan Hermans in het kort

 • Praktijk voor Fysio-/Manueeltherapie Jan Hermans te Bergschenhoek
 • Docent Master Manuele Therapie (Transfergroep, Rotterdam)
 • Docent Master Sportfysiotherapie (Transfergroep, Rotterdam)
 • Docent Institut fur Angewandte Manuelle Therapie (Duitsland)
 • Docent RGF Randstad West, na-/bijscholing:
  - Impingementsyndroom van de schouder
  - De anatomische voorste kruisbandreconstructie
  - Fysio-/manueel therapeut voetvalvereniging XerxesDZB, Rotterdam (zaterdag hoofdklasse)
 • Geeft Cursus XCO® Sport & Physio (in binnen- en buitenland)
 • Technical Director Tube Trainer BV